Je bent hier: Infomomenten

Infomomenten

Je wil je voorbereiden op de komst van je baby?
Je bent pas mama of papa geworden en je bent op zoek naar informatie, praktische tips en ontmoeting met andere ouders?
Je bent een leergierige oma of opa en je blijft graag op de hoogte van de nieuwste inzichten?

Welkom op onze infomomenten, georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Dienstencentrum Zonnewende van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.

Verrassing! Het zijn er twee...

Ben je zwanger van een tweeling en heb je 1001 vragen? Ben je ouder van een tweeling en wil je je ervaring graag delen? Samen met een sociaal verpleegkundige en een ervaringsdeskundige mama of papa gaan we in gesprek. Mogelijke onderwerpen: de tweeling nog niet meteen naar huis, borstvoeding, de praktische organisatie…

Wanneer:dinsdag 23 november 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Baby's eerste wasje en plasje

We demonstreren hoe je je baby een badje kan geven. Ook geven we tips over de algemene verzorging van je kindje.

Volg de sessie live in het kraamcentrum of volg de sessie van bij je thuis via Microsoft TEAMS. Duid goed je voorkeur aan.

Samen zwanger en bevallen: wat betekent dit als partner/mee-ouder?

Ook partners zijn zwanger en hebben veel vragen. Als partner wil je immers zo veel mogelijk betrokken zijn bij de zwangerschap en geboorte. Na de geboorte kan je eindelijk concreet aan de slag! Er zijn heel wat taken voor je weggelegd: je baby verzorgen, troosten of te slapen leggen, het bezoek in goede banen leiden, je partner ondersteunen... In deze online sessie kan je al je vragen afvuren en krijg je een antwoord van ervaringsdeskundigen!

Wanneer:dinsdag 30 november 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Babysignalen: hoe laat je baby weten wat hij nodig heeft?

Bij een baby vind je geen gebruiksaanwijzing! De kraamperiode is dan ook ideaal om je kindje te leren kennen. Waarom huilt je baby? Welke andere signalen zendt je kindje uit om duidelijk te maken wat het nodig heeft? Wat kan je doen om je baby te troosten? Hoe bouw je een goed contact met je kindje op? 

Wanneer:vrijdag 19 november 2021, om 17.30 uur , in 'de wieg' Brugge

Zwem je fit in je zwangerschap!

Samen met zwemacademie Aquanimo organiseert ‘de wieg’ ontspanningsmomenten in het water. Op je eigen tempo houd je je conditie op peil en geniet je van het water dat je draagt. Je kan ook gezellig bijpraten met de andere zwangere mama’s. Inschrijven is nodig omwille van de coronamaatregelen: aquanimo@sr-olympia.be. Het aantal plaatsen is beperkt.

Bijdrage: 9,5 euro per beurt. 45 euro voor een vijfbeurtenkaart.

Wanneer:Elke zaterdag, van 10.15 tot 11.15 uur, in LAGO Brugge Olympia

Borstvoeding? Goed begonnen is half gewonnen

Als erkende Borstvoedingsvriendelijke Organisatie wil 'de wieg' je met een driedelige reeks ten volle ondersteunen in je keuze om borstvoeding te geven. Je kan elk infomoment afzonderlijk bijwonen. Je hoeft dus niet in te schrijven voor de hele reeks. In samenwerking met Vroedvrouwenpraktijk De Oever.

Deel 1: starten met borstvoeding. Basisprincipes voor een geslaagde borstvoeding. Hoe bereid je je voor? Hoe neem je een goede start?

Deel 2: al doende leert men. Mogelijke hindernissen bij borstvoeding, eenvoudige hulpmiddelen en oplossingen.

Deel 3: borstvoeding en verder. Borstvoeding en werken, afkolven, overschakelen naar andere voeding.

Wanneer:
  • maandag 4 oktober 2021: deel 2, van 19 tot 20.30 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams
  • maandag 18 oktober 2021: deel 3, van 19 tot 20.30 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Het leven zoals het is met een pasgeboren baby in huis - tips voor een rustige kraamtijd

We geven je tips om de intense kraamperiode goed door te komen. Wie kan je de eerste weken/maanden thuis ondersteunen? Hoe krijg je het allemaal voor elkaar: de zorg voor je baby, je eigen rust, aandacht voor je partner en andere kinderen, je huishouden, bezoek...? Wat met (nacht-)voedingen? Wat als je kindje huilt? Hoe krijgt je baby een dag- en nachtritme? Wat als het allemaal anders of moeilijker loopt dan je had gedacht? 

Wanneer:dinsdag 28 september 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Slaap veilig, slaap zacht

Al vanaf de geboorte zijn rust en voorspelbaarheid belangrijk voor een goede ontwikkeling. Hoe ziet het slaapritme van een baby eruit? Nachtvoedingen, zijn die lastig of nuttig? Hoe kan je een gezond slaappatroon voor je kindje creëren? Welke rol spelen rituelen hierin? Wat kan je doen als je kindje moeilijk kan inslapen of doorslapen? We hebben ook aandacht voor veiligheid en geven tips om wiegendood en ongelukken in de slaapomgeving te voorkomen.

Wanneer:dinsdag 9 november 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Borstvoeding: echt de moeite waard!

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van borstvoeding? Hoe begin je eraan? Wat kan je doen om je borstvoeding alle kansen te geven? Hoelang kan je borstvoeding geven en kan je dit wel combineren met werken? Alle belangrijke info over borstvoeding in één bondig infomoment!

Wanneer:dinsdag 7 december 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Een baby in huis, een huis vol spullen?

Ben je voor de eerste keer zwanger en voel je je overspoeld door tips over de babyuitzet? Tijdens dit infomoment verneem je alles over de zin en onzin van bepaalde babyspullen. Wat heb je écht nodig om je baby comfortabel te verzorgen, te voeden, te baden, te kleden en te slapen te leggen? Hoe weet je dat het materiaal dat je kiest veilig is? Welke babyspullen hebben hun nut wetenschappelijk bewezen? En een budgetvriendelijke babyuitzet? Jawel, die bestáát!

Wanneer:vrijdag 22 oktober 2021, om 16 uur, in ons regiohuis van Roeselare

vrijdag 22 oktober 2021, om 16 uur, digitaal

Je baby dragen in een draagdoek

Baby’s hebben huidhonger en in een draagdoek kan je hen deze geborgenheid geven. Maar hoe kies je het systeem dat voor jou het handigste is? Hoe draag je je kindje veilig? Na een deskundige uitleg is er ruim de tijd om enkele draagdoeken uit te proberen.

Wanneer:vrijdag 17 december 2021, om 17.30 uur , in ons regiohuis van Roeselare

vrijdag 17 december 2021, om 17.30 uur , digitaal

Babysalon. Ouders ontmoeten ouders, baby's ontmoeten baby's

Heb je vragen of bezorgdheden over je zwangerschap of kraamperiode? Wil je graag weten bij wie je terecht kan voor kraamzorg? Ben je benieuwd welk aanbod er in jouw regio is voor je baby en je andere kinderen? Elke tweede (of uitzonderlijk derde) woensdag van de maand kan je in 'de wieg' in Brugge hierover gezellig bijpraten met andere (toekomstige) ouders. Al je vragen kan je ook kwijt bij een medewerker van ’de wieg’. Je baby en andere kinderen zijn natuurlijk ook welkom!

Het al dan niet kunnen doorgaan van het babysalon zal afhangen van de Corona-maatregelen. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in.

Wanneer:

Opendeurdagen in 'de wieg'

'de wieg' organiseert ook in jouw regio een opendeurdag. Je bent er welkom voor gratis infomomenten. Of kom gewoon even langs en ontdek wat de kraamverzorgende, vroedvrouw of vrijwilliger voor je kunnen betekenen tijdens je zwangerschap of na de geboorte van je baby.

Wanneer:

De ecologische luierwissel

Deze workshop helpt je om eerlijke en duurzame keuzes te maken voor de verzorging van je baby. We geven graag een antwoord op je vragen over de alternatieven voor de luierwissel, over hormoonverstoorders in verzorgingsproducten. We maken een ecologisch en huidvriendelijk billenzalfje en vochtige doekjes.

Wanneer:vrijdag 19 november 2021, om 16 uur, in 'de wieg' Brugge

Online vragenuurtje

Heb je vragen over zwangerschap, bevalling, de kraamperiode, kraamzorg, borstvoeding…? Kon je een Webinar niet volgen? Log dan in via deze link op ons online vragenuurtje.

Kom digitaal langs met je vraag. Is die beantwoord? Dan kan je uitloggen of nog blijven luisteren naar de andere vragen en antwoorden. 

Wanneer:
  • zelf te bepalen, , in één van de bovenstaande locaties van jouw keuze
  • Van 21 januari 2021 tot 24 juni 2021, , in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams
  • Van 21 januari 2021 tot 24 juni 2021, , in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Hulpbronnen in de kraamperiode

Een verblijf in de kraamkliniek duurt maar enkele dagen. Of misschien kies je voor een thuisbevalling of voor polyklinisch bevallen. Thuiskraamzorg is hoe dan ook geen overbodige luxe. Wat een vroedvrouw en een kraamverzorgende aan huis voor jou kunnen betekenen, kom je hier te weten. Wat mag je van hen verwachten? Hoe regel je dit praktisch? Hoeveel kost kraamzorg? Wat kan een kraamverzorgende wel en niet doen? Medewerkers van thuiskraamzorg en een vroedvrouw geven een antwoord op jouw vragen.

Wanneer:dinsdag 12 oktober 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

Over veerkracht in je zwangerschap en kraamperiode

Met een baby in huis kan het best pittig zijn en soms zit je even op een emotionele rollercoaster. Een nieuw evenwicht vinden in je gezin vraagt de nodige tijd en aanpassing. In deze sessie krijg je tips hoe je, naast de zorg voor je baby, ook goed voor jezelf kan zorgen.

Wanneer:vrijdag 17 december 2021, om 16 uur, in ons regiohuis van Roeselare

vrijdag 17 december 2021, om 16 uur, digitaal

EHBO bij baby’s - kleine ongelukjes

Wat te doen wanneer je baby zich bezeert, verbrandt, verslikt? Je leert verschillende situaties juist in te schatten en goed te reageren. 

Wanneer:dinsdag 5 oktober 2021, van 19 tot 20.15 uur, in je huiskamer: live online infomoment via Microsoft Teams

EHBO bij baby's in levensbedreigende situaties - verstikkingsgevaar en reanimatie

Wat te doen bij verstikkingsgevaar? Je leert de richtlijnen rond levensreddende handelingen en we demonstreren online de reanimatie van de baby.

Wanneer:vrijdag 22 oktober 2021, om 17.30 uur , in ons regiohuis van Roeselare

vrijdag 22 oktober 2021, om 17.30 uur , digitaal